De grootste collectie van Nederland
Gratis verzending binnen NL
Online sinds 2004
>35.000 klanten

UV index

  • Geplaatst op
  • Door Bram
  • Geplaatst in Aankoop

Vandaag de dag is het reeds normale kennis dat de ozonlaag van de aarde niet alleen een gat heeft, maar ook langzaam vermindert en dunner en dunner wordt. Het doel van de ozonlaag is om de aarde en de mensen en de dingen die er leven te beschermen van de UV- straling die van de zon afkomstig is. Maar wegens misbruik en het gebrek van mensen aan kennis, zorg en bezorgdheid over het milieu, raakt de ozonlaag sinds de laatste jaren langzaam uitgeput.


Één van de meest gevaarlijke resultaten of gevolgen van de uitputting van de ozonlaag is de verhoging van het aantal mensen met ziektes dat op één of andere manier verwant is met de langere blootstelling aan de zon, evenals UV-straling. Deze groeiende bezorgdheid heeft ertoe geleid dat de Wereldgezondheidsorganisatie (de WGO) een informatie- en kenniscampagne is gaan starten dat zich richt op: 1) Verbeter het openbare bewustzijn van mensen over de gevaren dat langdurige blootstelling aan UV stralen met zich meebrengt; en 2) moedig mensen aan om gewoonten en praktijken te leren die hen uiteindelijk tegen de gevaren zullen beschermen. Vanwege dit is er de UVI of de UV-index ontstaan.

 

Dus wat is nu eigenlijk de UVI of de UV-index? De UVI of de UV-index geeft een meting aan voor de hoeveelheid UV-straling in de omgeving of in een bepaald milieu. Dit werd ontwikkeld door de WGO, het milieuprogramma van de Verenigde Naties (the United Nations Environment Programme), en de Meteorologische Organisatie van de Wereld (the World Meteorological Organization), in een inspanning om het publiek te beschermen tegen de gevolgen en schade op lange termijn van blootstelling aan UV-straling. Dit wordt verwezenlijkt door een dagelijkse voorspelling van het UV-stralingniveau op verschillende gebieden te geven, over de hele wereld. De UV-index maakt gebruik van een schaal dat loopt van 0 tot 10+, om het intensiteitniveau van UV-straling, dat de oppervlakte van de aarde doordringt, te meten en te kwantificeren op een bepaalde dag. Op deze schaal geeft een waarde van 0 aan dat er een zeer minimale kans is op te veel blootstelling aan UV- straling, een waarde van 10 geeft aan de andere kant weer dat er een grote kans is op te veel UV-straling.
 

Een meer gedetailleerde uitleg over hoe je de waarden van de UV-index moet interpreteren gaat als volgt: Een UVI van 0-2 betekent dat er zeer minimaal gevaar is voor te sterke blootstelling. Het dragen van een hoed en zonnebril zou voldoende bescherming moeten zijn en de mensen kunnen één uur onder de zon besteden tijdens de heetste uren van 10 a.m. tot 4 p.m., zonder angst voor zonschade.
 

Een UVI van 3-4 geeft aan dat er een kleine kans is voor te sterke blootstelling. Het gebruik van een hoed, zonnebril of een zonnescherm met zonbeschermingsfactor (SPF) 15 wordt geadviseerd.
 

Een UVI van 5-6 geeft aan dat er een matig gevaar is, hierbij wordt geadviseerd om een hoed, zonnebril of een zonnescherm met een zonbeschermingsfactor boven de 15 te dragen en het is beter om in de schaduw te blijven.
 

Een waarde van 7-9 betekent zeer riskant. Naast het dragen van een hoed, zonnebril en zonnescherm met zonbeschermingsfactor 15 of hoger en het verblijven onder de schaduw, is het hoogst raadzaam om tijdens de heetste uren van de dag binnen te blijven.
 

Een waarde van 10 + wijst op een zeer grote kans van te veel blootstelling. Behalve alle voorzorgsmaatregelen die eerder zijn genoemd, is het tijdens dagen als deze het beste om de zon geheel te vermijden, indien mogelijk.


Bescherm jezelf met een goede zonnebril





 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
De grootste collectie van Nederland
Gratis verzending binnen NL
Online sinds 2004
>35.000 klanten