De grootste collectie van Nederland
Gratis verzending binnen NL
Online sinds 2004
>35.000 klanten

Veel gestelde vragen over zonnebrillen

  • Geplaatst op
  • Door Bram
  • Geplaatst in 2015, Vragen
Veel gestelde vragen over zonnebrillen

Wilt u een zonnebril kopen maar u weet niet wat voor een? Hier zijn een aantal vragen die voor u bepalen wat voor soort zonnebril u nodig heeft!

1. Is het nodig een zonnebril te dragen?
Ik heb er geen problemen mee om in de zon te lopen? Zonlicht bevat UV-stralen die vooral tussen 11 uur s morgens en 3 uur in de namiddag worden uitgezonden. UV-stralen worden meestal gefilterd door het hoornvlies maar komen toch nog door de lens. Dit kan cataract, huidvlekken en netvliesschade veroorzaken.
 

2. Wat is het verschil tussen UV-A, UV-B en UV-C-stralen?
Het verschil ligt in de golflengte. UV-B-stralen zijn de meest schadelijke voor de huid en kan cataract aan de ogen veroorzaken. UV-C-stralen veroorzaken kanker maar worden gefilterd door de ozonlaag. UV-A-stralen zijn het minst schadelijk.
 

3. Kan ik donkere glazen gebruiken? Beschermen deze tegen UV-stralen?
Gepolariseerde lenzen worden speciaal gemaakt met een anti-reflecterende laag, een polariserende film, een krasvrije laag en een spiegellaag. Het is altijd aangeraden uw zonnebril te kopen bij een betrouwbare handelaar.

 

4. Biedt een dure zonnebril meer bescherming dan een goedkope?
Deze legende is niet waar. Het hangt er van af of de lenzen erkend zijn en beschermen tegen UV-straling. Dit wordt meestal vermeld op de lenzen zelf of op de verpakking.

 

5. Welke opties zijn er voor lenzen voor alledaags gebruik?
Voor alledaags gebruik zijn grijze / zwarte en groene tinten de beste keuze.
 

6. Ik draag een bril. Ik wil geen twee brillen dragen.
Fotochromische lenzen zijn beschikbaar. Deze verdonkeren in natuurlijk licht en worden transparant bij kunstlicht of binnenshuis.
 

7. Hebben kinderen een zonnebril nodig?
De lens van het oog is onderontwikkeld en daardoor ook gevoeliger voor UV-straling. Kinderen brengen over het algemeen meer tijd buiten door dan volwassenen, daarom is het belangrijk om een zonnebril te dragen.

 

8. Wat zijn de verschillende lenzen?
a. Lenzen die blauwe gloed tegenhouden b. Graderende lenzen, deze helpen bij het rijden c. Fotochromische lenzen voor mensen die een bril dragen d. Spiegellenzen, deze beperken de weerkaatsing van de lucht

 

9. Tijdens welke periode moet ik een zonnebril dragen?
Het ideale tijdstip is van 11 uur s morgens tot 3 uur in de namiddag. Dit is de periode waarin de UV-straling van de zon het grootst is omdat de zon dan loodrecht naar beneden schijnt.
 

10. Wat is de bedoeling van gepolariseerde glazen?
Een gepolariseerde zonnebril filtert horizontaal gepolariseerd licht. Zo kunnen details beter waargenomen worden. Een gepolariseerde zonnebril kan bijvoorbeeld de drager helpen om onder water dingen te zien die normaal niet door het blote oog kunnen waargenomen worden.


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
De grootste collectie van Nederland
Gratis verzending binnen NL
Online sinds 2004
>35.000 klanten