De grootste collectie van Nederland
Gratis verzending binnen NL
Online sinds 2004
>35.000 klanten

Wat is UV straling

  • Geplaatst op
  • Door Bram
  • Geplaatst in Aanschaf

ultraviolet (of UV in het kort) licht is elektromagnetische straling die van de zon afkomstig is, met een kortere golflengte dan dat van zichtbaar blauw of violet licht. De UV-straling wordt gewoonlijk geassocieerd met zonnebrand, voortijdige huidveroudering, en andere schadelijke gevaren voor de gezondheid, zoals huidziekten en cataracten. Wij zouden onszelf gelukkig moeten beschouwen, omdat onze planeet door een ozonlaag wordt beschermd die ons inwoners van een grote hoeveelheid UV-straling beschermt. Maar de ozonlaag kan niet alle UV-straling die binnen komt blokkeren en een kleine hoeveelheid UV-straling dringt toch door de atmosfeer van de aarde heen.

Dit is nu alleen nog maar meer werkelijkheid geworden, omdat, zoals wij allemaal waarschijnlijk weten, de ozonlaag van de aarde dunner en dunner is geworden in de loop van de jaren en het heeft reeds een gat in een deel.
 
De ultraviolette straling is geclassificeerd in drie groepen . Deze zijn UVA, UVB, en UVC. UVA-straling heeft de langste golflengte van de drie en kan niet door de ozonlaag worden geabsorbeerd. Het gaat door de ozonlaag en is voor een deel de oorzaak van de hierboven vermelde gevaren voor de gezondheid. Het wordt ook gezegd dat het radicalen bevrijd en huidziekten zoals melanoma veroorzaakt. Hoewel er nog geen verslag is geweest, stelt men voor dat de UVA stralen grotendeels door de lens van het menselijke oog worden geabsorbeerd. De UVB straling heeft een middelgrote golflengte die door de ozonlaag wordt geabsorbeerd, hoewel een kleine hoeveelheid nog steeds in staat is om door te dringen. De UVB-stralen kunnen de ogen potentieel beschadigen en zijn verantwoordelijk voor zonnebrand, verhoogde melanine productie en sommige vormen van huidkanker. Hoewel geen conclusies nog zijn gemaakt, wordt door heel wat wetenschappers en onderzoekers beweerd dat de dagelijkse blootstelling aan UVB-stralen cataracten in uw oog kan veroorzaken. In tegenstelling tot de twee vorige, eist de straling UVC niet veel aandacht en is niet veel om je druk over te maken, aangezien het volledig door de ozonlaag wordt geabsorbeerd. Geen enkele hoeveelheid straling UVC kan de atmosfeer van de aarde doordringen. Hoewel dit het geval is en alhoewel het de kortste golflengte heeft, is UVC het gevaarlijkst en heeft het de meeste potentie om schade aan te richten van alle drie de groepen. De hoeveelheid UV-straling die de aarde bereikt varieert, het hangt af van meerdere factoren: de tijd van dag (de hoogste waarden van UV-straling komen voor gedurende de middag wanneer de zon bij zijn het hoogste en sterkste punt is); tijd van het jaar (de hoogste waarden komen voor gedurende de zomertijd); breedteligging op de aarde (de hoogste waarden van UV-straling bevinden zich op het equatoriale gebied, omdat de zon daar het meest dichtbij gelegen is); hoogteligging op de aarde (De waarde neemt toe met de hoogte, omdat de atmosfeer uitdunt als het verder weg van het zeeniveau gaat); weersomstandigheden (bewolkt weer of donkere hemelen kunnen helpen UV-waarden te verminderen); en reflecties (sommige oppervlakten kunnen UV-straling reflecteren, zelfs als u in de schaduw staat kan het u dan nog bereiken.) De UV-stralingswaarden worden gemeten door middel van een globaal norm, genaamd de Ultraviolet Index of UVI.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
De grootste collectie van Nederland
Gratis verzending binnen NL
Online sinds 2004
>35.000 klanten